sunnuntai 21. elokuuta 2016

Villinainen sisälläsi


Minulla oli vuosia ja vuosia usein selittämättömän ärtynyt olo. Vaikka pyrin tekemään paljon asioita ja saamaan tyydytystä perheestäni, töistäni ja harrastuksistani, mikään ei tuntunut auttavan. Vaihdoin työpaikkaa, muutin eri asuntoon, mutta ei. Kolmekymppisenä ajattelin sen olevan ikäkriisi, mutta se ei mennytkään ohi, vaikka vuosia tuli lisää.


Kirja, joka auttoi ymmärtämään


Usein keskustelin ystävieni kanssa tästä aiheesta ja pohdin, mikä minulta puuttuu, miksen ole onnellinen elämässäni ? Vuodet kuluivat, avioliittoni kriisiytyi. Avioeron jälkeen elämäni oli käännekohdassa ja sain kerran lahjaksi kirjan nimeltä Naiset, jotka kulkevat susien kanssa. Kun aloin lukea tiiliskiven paksuista teosta, aloin ymmärtää itseäni ja mistä kaikki edellä kuvaamani oli johtunut. Kirjan kirjoittaja on amerikkalainen filosofian tohtori Clarissa Pinkola Estes, joka on työskennellyt psykoterapeuttina yli 40 vuoden ajan.


Kesyttämätön Villinainen


Pinkola Estes kuvaa kaikissa naisissa syvällä olevaa olemusta, villinaista,kesyttämätöntä itseä,  jonka tukahduttaminen aiheuttaa monenlaisia oireita:  ” Itsensä tunteminen poikkeuksellisen kuivaksi, uupuneeksi, hauraaksi, masentuneeksi, hämmentyneeksi, vaiennetuksi, mykistetyksi, haluttomaksi. Pelkääminen, pysähtyneisyyden ja heikkouden tunne; tunteet inspiraation, elinvoiman, sielukkuuden ja merkityksen puuttumisesta; jatkuva häpeän –ja kiukuntunne; tunteet epävakaudesta, jumittumisesta, musertumisesta ja hulluudesta”.

Tätä kaikkea elämässäni oli ollut. Olin hymyssä suin yrittänyt toteuttaa ympäristöni ja perheeni vaatimuksia, näyttänyt ulospäin viihtyväni roolissani, vaikka sieluni voi pahoin. En ollut kuunnellut itseäni vaan lähes kadottanut yhteyden sisimpääni. Olin melkein hukannut yhteyden villinaiseen.
Lukiessani kirjaa eteenpäin koin voimaantumista ja eheytymistä. 

Clarissa Pinkola Estes kirjoittaa myös: ”Millainen vaikutus villinaisella on naisiin? Kun hän on liittolaisemme, johtajamme, esikuvamme ja opettajamme, näemme maailman kahden silmän sijasta intuition monin silmin. Kun luotamme vaistoihimme, olemme kuin tähtitaivas, joka tarkastelee maailmaa tuhansin tähtisilmin. Villi olemus sisältää tarinat, unet, sanat, laulut sekä merkit ja symbolit eli vertauskuvat. Se on sekä kulkuväline että päämäärä”.


Kuuntele villinaista


Päästäessäni villinaisen äänen kuuluviin, epämääräinen ärtymyksen ja turhautumisen tunteeni katosi. Elämästäni tuli enemmän tarkoituksenmukaista. Olin tyytyväinen valintoihini, en enää haikaillut jonkin selittämättömän perään. Villinainen sinussa rohkaisee toteuttamaan omia unelmia, tekemään mahdottomasta totta. Toteuttamaan itseäsi: laulamaan tai tanssimaan, kirjoittamaan tai leipomaan, maalaamaan tai rakentamaan, ihan mitä vain itse haluat. Jos Sinä et kuule vielä villinaisen ääntä, hakeudu hiljaisuuteen ja kuuntele, mitä sillä on sanottavana. <3



1 kommentti:

EstherH. kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. On todella tärkeää että pysähtyy kuuntelemaan itseään! Ja jos se oivallusken saa toisen kirjoittamasta kirjasta se on lahja itselle.

Sinua ei voi seurata,liittyä lukijaksesi?